Catalan   |   Castellano   |   Ingles

NEWS

19-08-2015
Enoturisme per apropar la viticultura orgŕnica i creativa

El celler de Darmós, Vinyes d’en Gabriel, estrenarà el proper divendres 1 de maig un calendari de visites enoturístiques que s’estendrà durant tot l’any amb l’objectiu de donar a conèixer la viticultura orgànica i creativa que s’hi practica i que permetrà, al mateix temps, ampliar el ventall de propostes turístiques en un municipi que proposa una nova mirada al Priorat. Vinyes d’en Gabriel aposta, 11 anys després d’estrenar celler , per obrir les seves portes i mostrar el potencial i el valor de la carinyena al terme municipal de Darmós i l’expressió única de la garnatxa vella de la Figuera, amb visites a les finques i tastos de vi al celler. 

Vinyes d’en Gabriel forma part de la DO Montsant però geogràficament pertany a la comarca de la Ribera d’Ebre, en un punt fronterer amb el Priorat. La passió per la terra ha portat el celler a fer vi des de fa 150 anys amb l’avi Joan Rofes com a iniciador del projecte, plantant les primeres vinyes de la Casa Gabriel de Darmós i vinificant a la planta baixa de casa (carrer de Baix), on encara es conserven els trulls. El cultiu orgànic, atenent als cicles llunaris i escoltant el dictat del terroir i els ceps, s’han mantingut fins a l’actualitat. La quarta generació és qui dirigeix actualment el celler amb l’enòleg Josep Maria Anguera al capdavant.

El calendari de visites programades per la Fira del Vi és el següent: Divendres 1 de maig – De 16 a 18h Dissabte 2 de maig – D’11 a 13h i de 17 a 19h Diumenge 3 de maig - D’11 a 13h

Els horaris de visita es mantindran al llarg de tot l’any els divendres, dissabtes i diumenges. El cost és de 12 euros i inclou un passeig per les finques de Darmós, la descoberta del celler i un tast de vins. Les reserves s’han de formalitzar per avançat a través del correu vinyesdengabriel.enoturisme@gmail.com i/o del telèfon 609 989 345.

La visita enoturística té una durada d’una hora i mitja i comença al celler, punt de trobada amb l’enòleg Josep Maria Anguera que guiarà el recorregut, i on ja es poden veure les vinyes més joves de syrah. Seguidament, en vehicle particular (el camí és totalment accessible), es visita la Finca de les Rovires a Darmós i es fa un recorregut a peu per conèixer el paisatge privilegiat entre ametllers, oliveres i arbres fruiters. Les vinyes tenen una edat mitjana de 60 anys. Els terrers de la vinya són calcaris, argilosos i de grava i estan a uns 125-200 a metres sobre el nivell del mar, a només 30 km de distància del litoral. La proximitat a la costa, sumada a una climatologia poc abundant en pluja i a canvis tèrmics importants entre el dia i la nit, han creat els condicionants ideals per un raïm de gran qualitat. El clima és l’artífex de la complexitat dels vins espurnejats amb notes minerals.

A continuació es realitza una visita per l’espai d’elaboració, el celler, i tot seguit a la sala de tast, des d’on un gran finestral de vidre emmarca el paisatge, es tasten les diferents referències que s’elaboren al celler. En funció de la data de la visita, es tastaran les següents referències: - Heravi / Rosé - Heravi Selecció - Mans de Samsó/ Cuvilà.

A través del programa de visites s’aprofundirà en la connexió amb la terra, el diàleg honest i el concepte de vins de terra i lluna. Els vins de Vinyes d’en Gabriel són l’expressió amb veu pròpia de la carinyena, la garnatxa i el syrah, les tres varietats plantades en finques de propietat que creixen amb la complicitat de la lluna, donant com a resultat vins honestos, nobles i autèntics. Enoturisme participatiu.

Les visites enoturístiques es plantegen com un viatge cultural per la història del celler. “Embotellem la il•lusió d’una família” explica Josep M. Anguera, l’enòleg. La idea és que els visitants puguin experimentar i participar d’un diàleg amb l’elaborador, que el recorregut per la finca, el celler i el tast sigui un intercanvi de plaer i coneixements. La visita permet conèixer i endinsar-se en l’entorn i s’ha estructurat perquè així sigui donant a conèixer diferents recursos patrimonials, tangibles i intangibles: - Un planter d’aromàtiques per apropar les aromes del Montsant que s’identifiquen als vins.

Un viatge al passat amb la petjada de la Guerra Civil espanyola: Els soldats cremaven els ceps per resguardar-se del fred, i els vestigis són encara visibles a prop del celler, a Darmós. - Una arquitectura funcional on desenvolupar l’ofici de viticultor i enòleg amb passió, constància, paciència i curiositat per noves maneres de vinificar (microvinificacions i noves tècniques de criança). - Un respecte absolut per l’entorn i el convenciment que l’autenticitat del vi passa per l’agricultura ecològica, biològica i orgànica. - Una manera d’entendre la vida, sense intermediaris, vins que viatgen del terrer a la copa. 

Els visitants poden tastar les diferents elaboracions de vins i adquirir-les al mateix celler. A mesura que es desenvolupi el programa enoturístic, s’incorporaran productes de temporada i de proximitat per acompanyar els vins de terra i llunya de Vinyes d’en Gabriel. La proposta enoturística és un cercle com el que fa el vi, de la vinya al celler i a la copa, sense intermediaris, amb la voluntat que el visitant experimenti cada etapa.

Vinyes d’en Gabriel, en xifres

Vinyes d’en Gabriel compta amb 20 hectàrees de vinya en diferents finques: Cuvilà a La Figuera i Les Rovires, Planella, Coma Valdà, Argatà i Tros Lluny a Darmós. Cada any s’elaboren 45.000 ampolles i del vi més exclusiu (Cuvilà) només un miler. Les vinyes tenen una mitjana d’edat de 60 anys; la garnatxa entre 20 i 80 anys de vida, el samsó entre 50 i 90 i, per últim, el sirà amb 15 anys.